Welkom op camperplaats
“Het Groene Hart”


Van de eigenaar. Hartelijk welkom namens de familie Roubos. We hopen dat u een prettig verblijf heeft bij ons op het akkerbouwbedrijf. Wij zijn verheugd dat u onze plek heeft uitgekozen om te verblijven. Als u vragen of opmerkingen heeft horen wij het graag. Als u het interessant vindt kunt u hieronder wat lezen over het gebied en de boerderij.

Een prettig verblijf toegewenst!

Jasper en Eveline Roubos

Waar staat u.

U staat met uw Camper in de Haarlemmermeerpolder. Dit gebied was 160 jaar geleden een groot binnenmeer, u staat dus eigenlijk op de bodem van een oud meer. Om precies te zijn staat u 6 meter onder zeeniveau, in de grond zitten hier nog volop schelpen. Ooit had het Haarlemmermeer de bijnaam "de waterwolf". Het was een groot meer, ontstaan doordat sinds 1500 een aantal plassen zich bij elkaar hadden gevoegd. Tijdens stormen en overstromingen verzwolg het grote stukken land, waarbij complete dorpjes van de landkaart werden geveegd. In 1840 had het Haarlemmermeer een oppervlakte van 18.000 hectare bereikt. Bij stormen en overstromingen kwam het water tot aan de poorten van Leiden en Amsterdam. Plannen om het Haarlemmermeer droog te leggen waren er al begin 17e eeuw. Pas in 1852 werd het werkelijkheid: drie stoomgemalen pompten drie jaar en drie maanden het water in de vaart die rondom het Haarlemmermeer met de hand was gegraven, we noemen dat de Ringvaart, ze pompten tot de bodem van het Haarlemmermeer in zicht kwam. De gehele nieuwe polder werd ingericht voor moderne grootschalige landbouw. De kavels hebben allemaal een lengte van een 1000 meter en 200 meter breed, per kavel van 20 hectaren werd de polder verkocht.

Het nieuwe land kwam in handen van grootgrondbezitters. De pachters en zetboeren, dit waren vaak dezelfde arbeiders die met een schep in de handen de Ringvaart en Ringdijk hadden aangelegd, zij hadden het moeilijk op de zware en vochtige grond. Pas na 1900 werd het beter: de landbouwprijzen stegen en meer boeren werden eigenaar van hun grond. Landarbeiders vestigden zich langs de ringvaart, aangetrokken door goed betaalde seizoensarbeid.

De familie Roubos komt oorspronkelijk uit west Brabant en voelde zich aangetrokken door het nieuwe vruchtbare land van de polder. De overgrootvader van Jasper kwam hier als pachter van een boerderij terecht, die van een landheer was. Vanaf 1945 maakt de Haarlemmermeer stormachtige ontwikkelingen door van een heel ander kaliber. Industrieterreinen rukken op, wegen worden aangelegd en het belang van de landbouw vermindert. Vooral de enorme groei van Schiphol heeft zijn effect op Haarlemmermeer. In 2003 beslaat de luchthaven 15% van het oppervlak van de gemeente en is het de grootste werkgever in de regio. De gunstige ligging ten opzichte van Schiphol en de Randstad heeft een dubbele uitwerking op de Haarlemmermeer. Stedelingen op zoek naar rust en ruimte weten vanaf de jaren zeventig het gebied te vinden, maar ook internationale bedrijven vestigen zich er graag. Zo ontstaat een zeer diverse gemeente, met enerzijds moderne kantoren en hoogwaardige industrie, anderzijds oude stolpboerderijen in een karakteristiek Noord-Hollands polderlandschap.

De Boerderij

U bent te gast op een akkerbouw bedrijf dat 160 jaar bestaat. De boerderij waar u nu staat is gebouwd in 2002. De oorspronkelijke boerderij waar onze familie is begonnen na de drooglegging, staat 1 km verderop aan de Rijnlanderweg 1639. Door de aanleg van de Hoge snelheidslijn die u achter in het land ziet liggen zijn wij verhuisd naar deze nieuwe locatie. Het akkerbouw bedrijf telt rond de 80 hectaren. We telen aardappelen voor de friet industrie, uien voor een schillerij waar de uien in blokjes of ringen worden gesneden. Deze uienblokjes komen voornamelijk bij de visboer terecht. Daarnaast telen we tarwe voor de veevoerfabriek en suikerbieten voor de suikerfabriek. Ook verhuren wij land aan een bloembollen teler uit Lisse. De kans is groot dat de tulpen en of hyacinten die hij teelt op de percelen rond de boerderij staan. Naast de boerderij doen wij met onze machines werk voor collega akkerbouwers, en zetten we onze machines in bij de bloembollen teler die bij ons land gebruikt voor zijn tulpen en hyacinten.

De camperplaats

In 2010 ben ik samen met mijn vrouw de camperplaats gestart. Dit leek ons een leuke uitdaging, ook houden wij van reuring en gezelligheid natuurlijk. De plek waar we zitten is een goede uitvalsbasis voor het bezoeken van steden en om in het voorjaar de Bollenstreek en de Keukenhof te bezoeken. Door de ligging in het zuiden van de Haarlemmermeer polder bent u met een paar minuten fietsen bij de Kagerplassen, dit is een heel ander gebied. De kagerplassen zijn kenmerkend door zijn weilanden, molens en vele water poelen, kortom een echt authentiek hollands gebied.